Най-добри начини за оптимизация на сайт за мобилно устройство

Употребата на мобилни устройства става все по-разпространена и темповете ще продължат да нарастват и за в бъдеще. Все повече хора използват смартфоните и таблетите си, за да сърфират в интернет, но реакцията на собствениците на уебсайтовете закъснява.

Не изоставайте с тенденциите и бързо оптимизирайте уебсайта си, за да върви гладко на мобилни устройства или направо направете и Вие негова мобилна версия, за да привлечете нови посетители и да зарадвате старите. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат в този процес:

1. Добър уеб дизайн

Уеб дизайнът си остава най-важното нещо за мобилната оптимизация.
Има два варианта – или да направите така, че Вашият сайт да се изменя при достъп от мобилно устройство, или направо да създадете негова отделна, мобилна версия.
При първия вариант, трябва да се променя формата на страниците, изображенията да се смаляват, флаш анимациите (ако има такива) да се премахват и т.н. Информацията трябва да лесна за четене и да се избягва прекаленото скролване, за да се стигне до нея.
Това също помага и на търсачките да проверят по-лесно съдържанието на страницата Ви.
Вторият вариант, макар и малко по-труден, е по-добър. Мобилната версия на сайта е много по-оптимизирана и удобна за по-малките екрани на мобилните телефони и липсата на курсор. Елиминират се напълно нуждата от дълго скролване надолу или местене наляво-  надясно за да бъде прочетен даденият текст. Благодарения на цялата тази оптимизация и опростен вид, мобилната Ви страница се изкачва в класациите на търсещите машини. А най-големият плюс на мобилната версия е, че тя в пъти по-бърза. Така потребителят няма да се откаже от уебсайта Ви, само защото не му се чака да заредят по-големите по принцип страници в оригиналния Ви сайт.

2. По-кратки ключови думи

Пишейки на мобилно устройство повечето хора избягват да пишат по-дължи думи или фрази и избират по-кратките предложения на търсачката. Използвайте и Вие такива, за да увеличите шанса си, браузващият през телефона си потребител да попадне на Вашият сайт.

3. Социални медии

Присъствието на бутон за „споделяне“ и „харесване“ в социалните мрежи е също толкова важен, както за оригиналният Ви уебсайт, така и за мобилната му версия. Смартфоните винаги са свързани със социалните медии и една публикация или положително мнение там може да има много голям положителен ефект. За това улеснете максимално посетителите и добавете бутони за най-популярните социални мрежи.

4. Анализ

Много фирми не са запознати с факта, че Гугъл всъщност имат раздел за анализ на мобилната версия на сайта. Използвайте тези данни, за да проверите кои ключови думи да използвате и да следите трафика към уебсайта си, както и местоположението от което той идва–

5. Локално търсене

Голям е шансът потребителите, които използват мобилни устройства да използват локални търсения, тъй като най-вероятно са в движение. Това означава, че трябва да оптимизирате уеб сайта си за локално търсене.

6.CTR

Намаляването на вашият CTR може да е доста полезно, когато става въпрос за мобилни устройства. Потребителите обикновено не се задържат твърде дълго на даден уеб сайт, когато са на настолен компютър, а пък когато използват мобилни устройства времето за посещаемост намалява още повече.

7. Приложения

Все повече и повече потребители използват най-различни мобилни приложения, за да достигнат по-бързо до информация чрез посредник, специално създаден за мобилни телефони (Shazam, StumbleUpon и др.). Това означава, че създаването на специално приложение и за вашия уебсайт не лоша идея – така още повече ще улесните потребителите и ще увеличите видимостта на сайта си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *